Czym jest pieprz w ziarnach?

Kategorie Zioła i Przyprawy

Przyprawy ogólnie rzecz ujmując nie mają jakiegoś specjalnego znaczenia odżywczego w porównaniu do składników danej potrawy, których używamy jako głównych. Mają inne zadanie: złamać, podkreślić, wydobyć, zaostrzyć czy złagodzić smak.

Najbardziej charakterystyczną przyprawą występującą na naszym rynku i z powodzeniem stosowaną w kuchni jest pieprz. Są trzy rodzaje pieprzu: czarny, biały i zielony. To pochodzący z Indii owoc lub ziarno, w zależności od rodzaju wieloletniej rośliny. Pieprz czarny ziarno lub pieprz czarny w ziarnach (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-czarny-ziarno) znany był już w starożytności i bardzo cenny, później stał się przyprawą ludzi biednych.

Właściwości kulinarne i zdrowotne, a także konserwujące żywność są znane ludzkości powszechnie, dawniej przypisywano pieprzowi czarnemu cechy magiczne, stąd był częścią wielu mikstur i napojów mających działać na sferę ducha. Pieprz czarny zawiera piperynę, dzięki której odczuwamy swoistą ostrość.

Piperyna jest związkiem chemicznym o charakterze organicznym, stymulującym nasze gruczoły ślinowe oraz pobudzającym działanie soków trawiennych w żołądku. Jak go używać? Wielu kucharzy oraz osoby uwielbiające gotować, czy w ogóle przygotowywać potrawy twierdzi, że powinno się go dodawać pod koniec gotowania czy pieczenia, choć są też tacy, którzy uważają, że należy go używać na samym początku obróbki termicznej. Ilu znawców, tyle opinii. Warto wspomnieć, że pieprz stanowi świetny dodatek do marynat.