Egzotyczne przyprawy korzenne

Kategorie Zioła i Przyprawy

Przyprawy korzenne to te, których nie znajdziemy w naszym kraju. Często nazywane są też przyprawami egzotycznymi lub zagranicznymi. Rosną one w specyficznych warunkach klimatycznych, w odległych krajach, przez co wskazują na swoje orientalne pochodzenie.

Wśród najpopularniejszych i najczęściej stosowanych przypraw korzennych wymienia się: anyż gwiazdkowy, cynamon czy gałkę muszkatołową. Lubiane i chętnie stosowane są również goździki, imbir, kardamon. Kurkuma od kilku lat święci triumf w medycynie naturalnej, z kolei bez liści laurowych i pieprzu czarnego nie wyobrażamy sobie większości potraw. Z kolei szafran uważany jest za najdroższą przyprawę korzenną świata.

Wbrew istniejącym przekonaniom i nazwie wskazującej na pochodzenie przypraw, przyprawy korzenne wcale nie są otrzymywane z korzeni roślin, a głównie z ich owoców, kłączy, kory lub strąków i liści. Na rynku spożywczym przyprawy korzenne dostępne są zwykle w postaci rozdrobnionej, sproszkowanej, choć coraz częściej można je kupić również w całości. Tu jednak zazwyczaj musimy liczyć się wyższą ceną przypraw.

Niesproszkowane przyprawy wykazują zdecydowanie lepsze właściwości. Ich moc i zapach są dużo bardziej intensywne, mocniej wyczuwalne w daniach, a także lepiej działają prozdrowotnie.
Jeżeli mamy dostęp do całych części roślin, zdecydowanie lepiej jest je samodzielne mielić, rozgniatać lub trzeć przed dodaniem ich do potraw. Wszystkie produkty rozdrobnione i długo przechowywane niestety bardzo szybko tracą swoje znakomite właściwości.