Jakie witaminy dla niemowląt warto suplementować?

Kategorie Suplementy diety

Nie każdy wie, ale w przypadku niemowląt bardzo ważna jest prawidłowa suplementacja ich diety. Szczególnie ważne jest dostarczenie maluchowi wszystkich niezbędnych witamin. Które z nich mają największe znaczenie? Które z nich podawać?

Witamina D

Najważniejszą witaminą dla niemowląt jest witamina D. Najczęściej jest ona nazywana witaminą Słońca, bo jest ona syntetyzowana w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju dziecka. Przede wszystkim wpływa ona na prawidłowy rozwój układu kostnego i zębów. W przypadku dzieci ma to ogromne znaczenie, bo przecież, by mogły rosnąć, muszą mieć zdrowe kości. Witamina D chroni przed krzywicą, bierze udział w procesie podziału komórek oraz wspomaga prawidłowe działanie mięśni. Kiedy wspominane są witaminy dla niemowląt, większość osób ma na myśli właśnie witaminę D. Jej podawanie zaleca się już od pierwszych dni życia. Podaje się ją początkowo w dawce 400 j.m. (10 µg) na dobę. Najczęściej jest ona sprzedawana w formie aerozolu albo kapsułek typu twist-off.

Witamina K

Jej suplementacja jest ważna ze względu na to, że wpływa ona na prawidłową krzepliwość krwi. Dzięki temu, jeśli niemowlę się skaleczy, to na powstałej rance szybko pojawi się strupek, który zapobiegnie dalszemu wypływowi krwi. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach dokładnie tak jak witamina D. Z tego powodu witaminy dla niemowląt na bazie produktów olejowych często są wzbogacone w obie te witaminy.

Witamina C

Jest to jedyna witamina, jaka nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, ale jest przyjmowana razem z pożywieniem. Witamina C wpływa na odporność, chroni przed szkorbutem i wszystkimi jego konsekwencjami. Jej podawanie jest szczególnie zalecane w przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym. W przypadku niemowląt warto też wiedzieć, że podawanie doustne witaminy C w kroplach lub aerozolu zmniejsza ryzyko pojawienia się w ustach malucha pleśniawek. Drożdżaki nie lubią kwaśnego środowiska, więc witamina C wystarczy, by się z nimi rozprawić.