Mięta pieprzowa – właściwości i wykorzystanie

Kategorie Zioła i Przyprawy

Ziołolecznictwo i medycyna naturalna cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością. Przyczynia się do tego pogląd, że leczenie dolegliwości za pomocą naturalnych substancji jest bardziej korzystne dla zdrowia, niż stosowanie sztucznie wyprodukowanych leków. Jedną z powszechnie używanych roślin leczniczych jest mięta pieprzowa.

Właściwości mięty

Lecznicze właściwości mięty pieprzowej znane są od starożytności. Od wieków pozyskuje się z niej liście oraz olejek eteryczny zawierający mentol. Według ludowej medycyny mięta:

  • pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • likwiduje wzdęcia i gazy,
  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
  • działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • zmniejsza świąd i miejscowo znieczula skórę,
  • łagodzi migrenowe bóle głowy, nerwobóle oraz bóle mięśniowe.

Dzięki tym właściwościom miętę pieprzową wykorzystuje się przy leczeniu zaburzeń trawiennych, bólów żołądka, kamicy żółciowej i kolki jelitowej. Może ona także wspomagać leczenie kaszlu i innych chorób górnych dróg oddechowych. Ponadto mięta likwiduje stany zapalne w jamie ustnej oraz przyspiesza gojenie się objawów opryszczki.

Wykorzystanie mięty w kuchni

Charakterystyczny miętowy smak kojarzy się zwykle z odświeżającymi oddech cukierkami lub gumą do żucia. Miętę można jednak z powodzeniem wykorzystywać w domowej kuchni. Liście mięty doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek i twarożków. Na ich bazie można przygotować wspaniały likier lub lemoniadę. Miętą można doprawiać ziemniaki lub jagnięcinę. W okresie letnim można pokusić się nawet o przygotowanie orzeźwiających, miętowych lodów. Ze względu na dobroczynne właściwości i przyjemny smak, zdecydowanie warto włączyć miętę do swojej diety.