
Ziołolecznictwo i medycyna naturalna cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością. Przyczynia się do tego pogląd, że leczenie dolegliwości za pomocą naturalnych substancji jest bardziej korzystne dla zdrowia, niż stosowanie sztucznie wyprodukowanych leków. Jedną z powszechnie używanych roślin leczniczych jest mięta pieprzowa.
Właściwości mięty
Lecznicze właściwości mięty pieprzowej znane są od starożytności. Od wieków pozyskuje się z niej liście oraz olejek eteryczny zawierający mentol. Według ludowej medycyny mięta:
- pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych,
- poprawia perystaltykę jelit,
- likwiduje wzdęcia i gazy,
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
- działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
- zmniejsza świąd i miejscowo znieczula skórę,
- łagodzi migrenowe bóle głowy, nerwobóle oraz bóle mięśniowe.

Dzięki tym właściwościom miętę pieprzową wykorzystuje się przy leczeniu zaburzeń trawiennych, bólów żołądka, kamicy żółciowej i kolki jelitowej. Może ona także wspomagać leczenie kaszlu i innych chorób górnych dróg oddechowych. Ponadto mięta likwiduje stany zapalne w jamie ustnej oraz przyspiesza gojenie się objawów opryszczki.
Wykorzystanie mięty w kuchni
Charakterystyczny miętowy smak kojarzy się zwykle z odświeżającymi oddech cukierkami lub gumą do żucia. Miętę można jednak z powodzeniem wykorzystywać w domowej kuchni. Liście mięty doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek i twarożków. Na ich bazie można przygotować wspaniały likier lub lemoniadę. Miętą można doprawiać ziemniaki lub jagnięcinę. W okresie letnim można pokusić się nawet o przygotowanie orzeźwiających, miętowych lodów. Ze względu na dobroczynne właściwości i przyjemny smak, zdecydowanie warto włączyć miętę do swojej diety.