Ziołolecznictwo – naturalny sposób na odchudzanie

Kategorie Zioła i Przyprawy

Walka ze zbędnymi kilogramami zazwyczaj bywa trudna, mozolna i nieraz nieefektywna. Zastosowanie w niej ziołolecznictwa może być najlepszym wyjściem dla osób, które mimo stosowania najróżniejszych diet wciąż nie potrafią uporać się ze swoją nadprogramową tkanką tłuszczową.

Kruszyna pospolita

To idealne zioło dla osób cierpiących na bolesne i nieprzyjemne zaparcia. Tworzone z niego napary dbają o mikroflorę jelitową i pobudzają do pracy jelito grube, które dzięki temu może szybciej pozbywać się zalegających w nim złogów. Kruszynę pospolitą zaleca się spożywać dwa razy dziennie pod postacią herbatek lub naparów.

 

Lubczyk lekarski

Zioło to pozwala na szybkie poradzenie sobie z niestrawnościami czy uczuciem ciężkości pojawiającym się po zjedzeniu ciężkiego i obfitego posiłku. Wykazuje się także działaniem moczopędnym, przyspieszając usuwanie toksyn i zanieczyszczeń z organizmu oraz chroniąc nerki. Lubczyk lekarski najlepiej przyjmować trzy razy dziennie pod postacią naparów przygotowanych z jednej łyżki zioła.

 

Przyprawy

Ziołolecznictwo uwzględnia też korzystanie z różnorodnych przypraw. Bazylia dodana do posiłku ułatwi strawienie znajdujących się w nim białek oraz tłuszczy, a imbir zmusi organizm do podwyższania jego temperatury, co z kolei może przyczynić się do szybszego palenia tkanki tłuszczowej. Przyprawy wzbogacają smak potraw, a oprócz tego ułatwiają odchudzanie. Warto zawsze odpowiednio je ze sobą komponować i uzupełniać nimi wszystkie dania.