Jak owoce lucumy działają na nasze kubki smakowe?

Kategorie Zioła i Przyprawy

Każdy z nas lubi słodkie desery, gdyż ich smak kojarzy nam się z pozytywnymi odczuciami i okresem dzieciństwa. Poza tym są gwoździem programu w obiadowym menu. Jakie są najlepsze? Na pierwszy plan wysuwają się lody. Jednak mało kto wie, iż dodanie do nich owoców lucumy to po prostu strzał w dziesiątkę.

Zastosowanie kulinarne owoców lucumy

Świeża lucuma idealnie nadaje się na nadzienie do ciast, jogurtów, puddingów, dodatku smakowego do lodów czy owsianki. Można ją zamrażać, dodawać do koktajli smakowych lub mieszać z karbonem. Taki karbonowy napój z dodatkiem lucumy to jakaś alternatywa dla osób uczulonych na kakao. Dużą zaletą lucumy jest zdolność łączenia się z napojami roślinnymi oraz mlekiem. Proszek z owoców lucumy jest dużo mniej słodki od tradycyjnego cukru. Wytwarza się go z całej pulpy owoców, a nie z soków czy skoncentrowanych ekstraktów, stąd natężenie słodkiego smaku nie jest tak duże, jak w przypadku cukru kokosowego.

Do jakich deserów dodawana jest lucuma?

Lody to najbardziej wdzięczny smakołyk, który doskonale komponuje się lucumą. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, gdyż wystarczy dodać do siebie kilka składników i dokładnie je zmiksować. Do jego przygotowania potrzebne będą: wymoczone wcześniej orzechy nerkowca, jedna czwarta szklanki nektaru kokosowego, 2 cm laski wanilii, szczypta soli, łyżeczka proszku z lucumy i szklanka wody. Wszystko należy dokładnie zmiksować i zamrozić. Inną ciekawą propozycją jest sos karmelowy z lucumy. Dodaje się go na przykład do naleśników lub jako polewę do lodów. Jest on równie smaczny i odżywczy, jak same lody.  Więcej pomysłów znajdziesz na planteon.pl.