Poczuj smak azjatyckich potraw

Kategorie Zioła i Przyprawy

Przyprawy azjatyckie coraz chętniej goszczą w naszych kuchniach. Stosujemy je zarówno do oryginalnych dań wywodzących się wprost z kolorowej Azji, ale i tych naszych typowo polskich, by nadać im nowego, wyjątkowego charakteru. Ostatnio dużą furorę wśród kucharzy robi pieprz syczuański zwany również pieprzem chińskim. Gdzie można go kupić? Z czym go łączyć? Zapraszam do zapoznania się z poniższym artykułem.

1. Do jakich potraw?

Pieprz syczuański można ja stosować do różnych zup, mięs, ryb, ryżu, farszu oraz ziemniaków. W internecie oraz na różnych blogach coraz częściej można znaleźć przepisy inspirowane kuchnią azjatycką czy kaukaską, które zmuszają nas do użycia tej właśnie przyprawy. Dzięki niemu nawet zwyczajne i proste dania są bardziej wyraziste i smakują typową, egzotyczną kuchnią.

2. Gdzie go kupić?

Pieprz syczuański w porównaniu do innych przypraw azjatycki jest dość łatwo dostępny. Głównie sklepy internetowe posiadają go w swoich zasobach, choć zdarza się że dostaniemy go również w marketach i sklepikach osiedlowych.

3. Egzotyczne smaki

Dzięki niemu można stworzyć oryginalne dania, których smak przeniesie nas do innego kraju. Ponadto, pieprz syczuański wykazuje również właściwości prozdrowotne. Mówi się, iż regularnie stosowany radzi sobie z problemami niestrawności a w przypadku gorączki – działa na jej zbicie. Warto spróbować i dodać go do zwyczajnego dania, by podkreślić smak potrawy i nadać mu lekko cytrynowego i korzennego charakteru.