Przyprawy to element gotowania, bez którego żadna potrawa nie miałaby smaku. Umiejętne mieszanie przypraw i komponowanie z ich pomocą smaku jedzenia to sztuka. Ale sztuka użytkowa i jakże pyszna. Do klasyki przypraw wchodzą sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek i wiele, wiele innych. Jak umiejętnie dopasować przyprawy do gotowanych potraw? I do czego pasuje słodka papryka?

Przepyszne jedzenie

Przyprawa warzywna jaką jest słodka mielona papryka podkreśla smak wielu potraw. Jest to klasyczna przypawa w kuchni węgierskiej, jednak przyjęła się w wielu innych odmianach dań. Także w Polsce jest stosowaną powszechnie przyprawą. Idealnie pasuje do mięs i łagodnych sosów. Już szczypta papryki poprawia i wzbogaca smak zupy pomidorowej, która jest klasyczną polską zupą. Nie da się zaprzeczyć, że słodka mielona papryka na stałe trafiła do kanonu polskich przypraw.

W wielu polskich domach jest bazą do sosów mięsnych. Na rozgrzany tłuszcz, najczęściej smalec lub olej wsypuje się mieloną słodką paprykę i smaży aż wydzieli ona aromat. Czasem dodaje się także dodatkowo ostrą paprykę. Na tak przygotowaną bazę, wrzuca się mięso i dodatkowe przyprawy. Mięso doskonale przechodzi przyprawami i jest delikatne i soczyste. Dopiero później dodaje się przecier pomidorowy lub pulpę pomidorową. Jest to najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy przepis na gulasz. Idealnie pasuje on do placków ziemniaczanych, kaszy lub do zjedzenia z kromką świeżego chleba. Słodka papryka idealnie się komponuje z tą potrawą.