Właściwości lecznicze łopianu – kiedy warto sięgać po napary z tej rośliny?

Kategorie zdrowie
łopian

Wiele osób sięga po różnego typu preparaty z apteki, ale nie wie nawet, jaka moc kryje się w roślinach, które można spotkać niemalże wszędzie. Łopian jest od wieków cenionym zielem, które pozwala uporać się z problemami trawiennymi, reumatyzmem, wypadającymi włosami czy trądzikiem. 

Właściwości lecznicze łopianu – kiedy warto sięgać po napary z tej rośliny? 

Lecznicze właściwości łopianu okazują się być bardzo pomocne przy problemach ze strony układu pokarmowego. Związki aktywne w tej roślinie wzmagają produkcję soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Picie naparów z korzenia łopianu jest wobec tego zalecane w celu usprawnienia pracy układu pokarmowego. Na korzyść łopianu przemawia także to, że wykazuje on działanie żółciopędne, a więc warto po niego sięgać w przypadku problemów z wątrobą i rogami żółciowymi. Jako, że korzeń łopianu zawiera inulinę, okazuje się być bardzo pomocny przy cukrzycy. Inulina nie tylko obniża poziom cukru we krwi w naturalny sposób, ale także jest prebiotykiem sprzyjającym utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit. W łopianie znajdują się także lignany będące substancjami i działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Roślina ta jest zatem pomocna przy reumatyzmie. Wykazuje ona również działanie moczopędne, a więc warto po nią sięgać przy chorobach dróg moczowych typu kamica nerkowa. Łopian działa także odtruwająco, pomagając organizmowi w wydaleniu szkodliwych substancji. Przeczytaj więcej tutaj.